Comparison between fuzzy, neuro-fuzzy and neural network models to estimate the expansion of coffee berry borer in colombian coffee crops

Nychol Bazurto, Carlos Martinez, Helbert Eduardo Espitia

Abstract


In this article, the comparison among different techniques applied to simulation and representation of the expansion of the coffee berry borer in the Colombian coffee crops is carried out. First, a brief description of supervised techniques (models focused on data adjustment): Neural networks, neuro-fuzzy and fuzzy logic. Then, implementing these models is described. Finally, the comparison among these models is shown, highlighting performance of neuronal networks.


Keywords


Neural networks, fuzzy logic, coffee berry borer, expansion.

Full Text:

PDF

References


DANE, “Colombia exportaciones de café, carbón, petróleo y sus derivados, ferroníquel y no tradicionales según valores y kilos netos”, DANE, Bogotá, 2013.

J.E. Camilo, F.F. Olivares, H.A. Jiménez, “Fenología y reproducción de la broca del café (Hypothenemus hampei Ferrari) durante el desarrollo del fruto”, Agronomía meroamericana, vol. 14 no. 1, pp. 59-63, 2003.

R. Ramírez, “La broca del café en Líbano, Impacto socioproductivo y cultural en los años 90”, Revista de estudios sociales, no. 32, pp. 158-171, 2009.

P. Benavides, H. Arévalo, “Manejo Integrado: una estrategia para el control de la broca del café en Colombia”, Cenicafé, vol. 1, no. 53, pp. 39-48, 2002.

D.J. Rodríguez, J.M. Cotes, A.P. Gutierrez, F. Cantor, “A coffee agroecosystem model. II. Dynamics of coffee berry borer”, Ecological Modelling, no. 248, pp. 203-214, 2012.

A. Jaramillo, J. Arcila, “Variabilidad climática en la zona cafetera colombiana asociada al evento de el niño y su efecto en la caficultura”, Avances técnicos Cenicafé, no. 390, 2009.

L.M. Constantino, “La broca del café... un insecto que se desarrolla de acuerdo con la temperatura y altitud”, Brocarta, no. 39, 2010.

N. Bazurto, C.A. Martínez, H.E. Espitia, “Fuzzy Model Proposal for the Coffee Berry Borer Expansion at Colombian Coffee Fields”, Advances in Computational Biology, Advances in Intelligent Systems and Computing 232, 2014.

N. Bazurto, C.A. Martínez, H.E. Espitia, “Propuesta de un modelo anfis para la expansión de la broca en los campos de café colombianos”, IX Congreso Internacional de Electrónica Control y Telecomunicaciones, Bogotá D.C, Colombia, Noviembre 14,15 y 16, 2013.

N. Bazurto, C.A. Martínez, H.E. Espitia, “Modelo neuro-difuso para representar la expansión de la broca en cafetales colombianos”, Visión Electrónica Más que un estado sólido, vol. 8, no. 2, p.p. 137-143, 2014.

N. Bazurto, C.A. Martínez, H.E. Espitia, “Propuesta de un modelo de redes neuronales para representar la expansión de la broca en los campos de café colombianos”, XI Congreso Internacional de Electrónica Control y Telecomunicaciones, Bogotá D.C, Colombia, Noviembre 11,12 y 13, 2015.

N. Bazurto, C.A. Martínez, H.E. Espitia, “Analysis of virtualization implementation for the simulation of a multiple-particle-swarms model for expansion of the Coffee Berry Borer”, IEEE International Congress on Engineering Workshop on Engineering Applications, Bogotá D.C, Colombia, Octubre 28,29 y 30. 2015.

P. Benavides, “Vuelos de la broca del café durante la cosecha principal”, Brocarta, no. 45, 2011.

H. Matheus, M.T. Gaviria, O. Jurado, “Avances en el manejo integrado de la broca del café hypothenemus hampei ferr., EN COLOMBIA”, Technical Report Instituto Colombiano Agropecuario, ICA, no. 1, 2004.




DOI: http://dx.doi.org/10.18180/tecciencia.2017.23.3

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2016 TECCIENCIA